Wat is Big History?

Arc
Wat is Big History?

Big History is eigenlijk de geschiedenis van alles! 

Sinds 2012 geven we het vak Big History. We hebben het zelf ontwikkeld en met succes. Inmiddels wordt het op meer dan 40 scholen in Nederland ook gegeven. Toen we begonnen, boden we het vak enkel in de bovenbouw van het vwo aan. Inmiddels starten we echter al in klas 1 van het vwo. Ook Talent-leerlingen krijgen in klas 1 dit vak.

Het vak beschrijft 13,8 miljard jaar geschiedenis. Dat is dus eigenlijk de geschiedenis van alles. Het start bij de oerknal en in acht grote stappen (‘drempels’) eindigt het bij de nabije toekomst. Van de dino’s tot de kunstmatige intelligentie, van het ontstaan van de sterren tot de gedragingen van de mens, het komt allemaal langs. Hierdoor leren leerlingen veel beter de samenhang tussen dingen zien.

wetenschappelijke basis

Onder het vak ligt een uitgebreide wetenschappelijke basis die uit diverse academische disciplines is samengesteld. De grondlegger van het vak, David Christian, heeft 8 drempels vastgesteld die een revolutie in de geschiedenis betekende. Zijn wetenschappelijke benadering hebben onze docenten omgebouwd tot een schoolvak dat uiterst geschikt is voor vwo’ers. Het vraagt zowel kritisch als logisch denken en ook het zien van samenhang is een belangrijke vaardigheid die wordt ontwikkeld bij Big History.

Meer weten? Neem dan contact op met:

mw. drs. C. van Hall

mw. drs. C. van Hall

docent Big History