Maatschappelijk betrokken

Arc
Maatschappelijk betrokken

We vinden het heel belangrijk dat onze leerlingen leren dat ze onderdeel zijn van een maatschappij. Dat ze leren inzien dat de wereld groter is dan alleen hun eigen omgeving. Daarom hebben we veel aandacht voor maatschappelijke betrokkenheid, in welk onderwijsconcept de leerling ook zit. Een paar voorbeelden van wat wij doen:

Verschillende maatschappelijke vakken en projecten

In verschillende leerjaren en in alle onderwijsconcepten hebben we een maatschappelijk vak of project. Of het nu een module over vrouwenrechten in QUEST ’21 is, of een project over gender en seksualiteit op bijvoorbeeld de havo. 

In de bovenbouw kennen we het verplichte vak maatschappijleer. Daarnaast zijn er de keuzevakken maatschappijkunde en maatschappijwetenschappen. Zo zorgen we dat iedere leerling hiervan het nodige meekrijgt. En voor degenen die zich verder willen verdiepen, is die mogelijkheid er. Dat wij zoveel aandacht besteden aan deze vakken is vrij uniek.

Maatschappelijke stage

Een aantal jaren geleden werd door de overheid de maatschappelijk stage geïntroduceerd. En… vrij snel daarna ook weer afgeschaft. De geldkraan werd dichtgedraaid en veel scholen haalden MAS weer van het programma. Wij niet! Al onze leerlingen lopen nog steeds een maatschappelijke stage.
Zo geven leerlingen les aan ouderen in het gebruik van hun mobiele telefoon, wordt er geassisteerd op de sportdagen van basisscholen en worden er gezelligheidsbezoekjes afgelegd in het verzorgingstehuis. Het zijn ervaringen die leerlingen niet uit een boek kunnen leren, maar die wel heel vormend zijn.

In alle brugklassen werken de leerlingen mee aan het goededoelenproject. Ze adopteren een goed doel en halen door verschillende acties geld op voor hun doel. Zo leren leerlingen enerzijds de beginselen van ondernemen, aan de andere kant ontwikkelen ze hun maatschappelijke betrokkenheid.

Sociale en culturele vaardigheden in ieder vak

Ook in de reguliere lessen gaat het vaak over sociale en culturele vaardigheden in de breedste zin van het woord. Of het nu een tekst is bij het vak Nederlands waardoor je aan het denken wordt gezet over het onderwerp fake news of een voorlichting van de politie over de gevolgen van sexting op een projectdag.

Het is wel duidelijk: maatschappelijke betrokkenheid en continue aandacht voor sociale en culturele vaardigheden zit in ons DNA, het bepaalt in grote mate wat voor school wij zijn. En daar zijn we trots op!