havo/vwo sportklas

Arc

Hou je van sportief bezig zijn en heb je een havo- of havo/vwo-advies? Dan is onze sportklas mischien wel wat voor jou!

Hieronder staat informatie voor je ouders. Informatie speciaal voor jou vind je hier.

Wat is de sportklas? 

Vanaf schooljaar 2022-2023 zijn er op het Roland Holst speciale sportklassen. Leerlingen die in deze klas zitten, krijgen elke week meer lessen lo (lichamelijke opvoeding) dan leerlingen in andere klassen. Daarnaast organiseren we eens in de zes à zeven weken een sportclinic voor hen. Deze vindt plaats op school of bij een (lokale) sportvereniging of -locatie. En als ze er niet genoeg van kunnen krijgen, kunnen ze ook nog sport kiezen tijdens de keuzelessen. 

Waarom kiezen voor de sportklas? 

Dat sporten goed is voor de gezondheid, is algemeen bekend. Maar het levert veel meer op. Leerlingen leren bijvoorbeeld ook beter samenwerken, hun eigen grenzen verleggen en omgaan met druk en tegenslag. 

Uit recent onderzoek onder ruim 1600 ouders met kinderen op een basis- of middelbare school in de regio blijkt dat meer dan tweederde van hen aangeeft het belangrijk te vinden dat er meer sportprogramma’s op school worden aangeboden. Misschien geldt dat ook wel voor u? 

Wat gaat uw kind allemaal doen? 

Natuurlijk zal uw kind volop bezig zijn met sporten en bewegen. We laten uw kind  kennismaken met verschillende bekende en minder bekende sporten, zoals kickboksen, freerunnen, rugby of youfo. Daarnaast leert uw kind sportactiviteiten organiseren en begeleiden. En die plannings- en organisatievaardigheden komen ook weer van pas bij de andere vakken. 

Een EHBO-cursus staat ook op het programma, evenals een (winter)sportkamp in klas 3.

Uw kind krijgt dus een uitgebreid en gevarieerd programma dat veel verder gaat dan wat bij de reguliere lessen lo mogelijk is. 

Verder is de sportklas een reguliere havo/vwo-klas. De leerlingen volgen alle vakken die de leerlingen in andere klassen ook volgen. Ze hebben wel minder projecten in de week. 

Voor wie is de sportklas bedoeld? 

De sportklas is nadrukkelijk bedoeld voor kinderen die lol hebben in sport en bewegen. Ze moeten het leuk vinden om nieuwe (sportieve) dingen uit te proberen en veel met sport bezig te zijn. Het is echt niet nodig om topsporter te zijn, al mag het natuurlijk wel. Het is dan wel handig om met de coach of trainer af te stemmen of het verstandig is voor de sportklas te kiezen. 

Voor aankomend schooljaar zijn er alleen sportklassen op havo/vwo-niveau. Dat houdt in dat alle leerlingen met een havo- of havo/vwo-advies zich kunnen aanmelden. Er zijn verder geen toelatingseisen. 

Zijn er extra kosten verbonden aan de sportklas? 

De leerlingen volgen elke zes à zeven weken een sportclinic. Daarnaast hebben ze, naast het normale gym-shirt, extra sportkleding nodig. Hiervoor vragen wij een extra ouderbijdrage van €150 per leerling per jaar.
In 3 havo gaan de leerlingen op (winter)sportkamp. Hieraan zijn ook extra kosten verbonden. 

Gaat de sportklas door tot en met het eindexamen? 

In de eerste drie leerjaren van de havo en havo/vwo zitten de leerlingen in de sportklas. In de bovenbouw van de havo kunnen de leerlingen die dat willen het vak Bewegen, Sport & Maatschappij (BSM) kiezen. In dit vak kunnen zij examen doen. 

Zitten de leerlingen van de sportklas ook letterlijk bij elkaar in de klas? 

Het heeft onze voorkeur dat de leerlingen letterlijk bij elkaar in een klas zitten. Dan kun je ook bij andere vakken aandacht besteden aan sport en spel. Denk aan een debat over fairplay bij Nederlands of het bekijken van de begroting van Ajax bij economie. Of dat lukt, hangt uiteraard af van het aantal leerlingen dat kiest voor de sportklas. Ze volgen in ieder geval de extra lessen lo en de sportclinics met elkaar. 

Hoe kom ik aan meer informatie? 

Op (datum januari 2023 volgt) is er een informatieavond voor ouders, met onder meer informatie over de sportklas. 

Nog vragen? U kunt contact opnemen met Yannick Peet, coördinator sportklas, of Barry Roest, teamleider onderbouw havo, havo/vwo en QUEST ‘21. Onderaan deze pagina vindt u de contactgegevens. 

Aanmelden kan via het aanmeldformulier van klas 1

Meer weten? Neem dan contact op met:

dhr. B.L. Roest MSc

dhr. B.L. Roest MSc

afdelingsleider QUEST '21 en havo/vwo onderbouw
dhr. Y. Peet

dhr. Y. Peet

coördinator sportklas