De gezonde school

Arc

Het ARHC: een gezonde school

Op het A. Roland Holst College vinden we het belangrijk dat de leerling een gezonde leefstijl ontwikkelt. We creëren daarom voor onze leerlingen een omgeving waarin bewust wordt nagedacht over gezonde voeding.

De school bevindt zich in de buurt van diverse winkelketens -waaronder een supermarkt- die in de pauze gemakkelijk te bezoeken zijn. Het is daarom de uitdaging om de leerlingen zoveel mogelijk in school te houden om ze gezondere keuzes te laten maken.

We vinden het belangrijk dat het aanbod en de uitstraling in de kantine en in onze automaten gezond is. Om deze reden werken we op onze school volgens de Richtlijnen Gezondere Kantines die zijn opgesteld door het Voedingscentrum.

Onze ambitie

Het is onze ambitie om leerlingen zoveel mogelijk bewuste voedingskeuzes te laten maken door ze in groeiende mate te laten kiezen voor betere producten. We zijn dan ook gemotiveerd om de Zilveren Schaal 2018 te verdienen en werken daaraan door ervoor te zorgen dat:

  • Het uitgestalde aanbod en het aanbod in de automaten voor minimaal 60% uit betere keuzes bestaat
  • We minstens groente of fruit aanbieden
  • De aankleding van de kantine verleidt tot een betere keuze

Hiernaast is het onze ambitie het predicaat ‘Gezonde school’ te verdienen. De Zilveren Schaal is een mooie opstap als het gaat om het thema Voeding, en daarnaast streven we ernaar om nog in het schooljaar 2017-2018 ook een officiële Gezonde School te worden. Hiervoor wordt het aanbod in de kantine aangepast.

De praktijk

 Aanbod kantine

Onze kantine heeft de volgende basis:

  1. De kantine biedt in elke productgroep minstens één betere keuze aan.
    Binnen de verschillende aangeboden productgroepen (zoals dranken, brood, zuivel, etc.) biedt de kantine minstens één betere keuze aan. Dit geldt voor het uitgestalde aanbod én voor het aanbod in de automaten. Betere keuzes zijn gedefinieerd door het Voedingscentrum.
  2. Op opvallende plaatsen liggen betere keuzes. De kantine hanteert de volgende drie uitstralingspunten: op de opvallende plaatsen bij het uitgestalde aanbod staan alleen betere keuzes, evenals op de opvallende plaatsen in de automaten. Bij het eten of drinken dat wordt aangeboden bij de kassa, staan alleen betere keuzes
  3. De kantine stimuleert het drinken van water.
    In onze Gezonde Schoolkantine is water altijd beschikbaar, zowel bij het uitgestalde aanbod als in de automaten. We bieden dit aan in de vorm van flesjes bronwater en flesjes infused water (water met fruit en/of kruiden).


Het A. Roland Holst College werkt structureel aan een Gezonde Schoolkantine

Samen met onze cateraar zullen wij ieder jaar het aanbod in de kantine in kaart brengen met de Kantinescan van het Voedingscentrum en de uitkomst rapporteren aan de directie.

Door het aanbieden van betere keuzes in de kantine geven we de leerlingen al een goed signaal.  Tijdens de (mentor)lessen wordt er daarom ook aandacht besteed aan het belang van een gezondere levensstijl. Daarnaast informeren we ouders over de betere keuze.