Muziek op de Fontein

Arc

Muziek op de Fontein!
Muziek is een prachtig vak dat leerlingen enthousiasmeert en creatiever maakt. Het volledig nieuw ingerichte muzieklokaal  en de bovenverdieping biedt uitdaging en ruimte om gedurende één uur in de week plezier met elkaar te hebben en iets te leren! Zo worden, met behulp van het programma Soundtrap,  leerlingen producers door muziek te editen. Het programma kan ook met een eigen code thuis gebruikt worden en werkt volledig in de Cloud dus zelfs op je telefoon kan gecomponeerd worden. We zullen gedurende het jaar dan ook vooral praktisch bezig zijn met elkaar waarbij de volgende onderdelen beoordeeld zullen worden: 

Het maken van een Soundtrap compilatie

Het maken van een hoorspel

Het maken van een “stripsody” (grafische partituur met geluiden)
Een lied presentatie

Het maken van een eigen videoclip met muziek, tekst en dans en deze editen tot een clip

Presentatie van je favoriete artiest

Filmmuziek maken m.b.v. Soundtrap en YouTube

Bespelen van instrumenten

Eindopdracht vrije keuze waarbij je laat zien dat je je het afgelopen jaar ontwikkeld hebt op muzikaal gebied.
Alleen voor de 2ejaars staat er naast deze praktische toetsen, één theoretische toets op het programma in periode 3 . Deze zal uitvoerig met de leerlingen besproken worden en d.m.v. filmpjes en herhaling ingeprent worden. Over de leerstof wordt precies verteld wat je moet kennen en wat je op de toets kunt verwachten. Belangrijk is dat leerlingen samenhang gaan ontdekken tussen perioden en snappen waar de oorsprong van onze muziekstijlen vandaan komt.  Toetsen die door ziekte of andere afwezigheid  niet gemaakt zijn kunnen in overleg met de leerkracht open blijven staan en worden derhalve niet als onvoldoende beoordeeld. De werkhouding zal hier mede doorslaggevend in zijn.

Het schooljaar 2019-2020 heeft een volledig nieuw ingericht muzieklokaal tot zijn beschikking met 6 digitale piano’s, 6 gitaren (5 akoestisch en 1 elektrisch), 2x een elektrische bas, een ukelele, een akoestisch en digitaal drumstel, 4 cajons (trommelkistje), ritme instrumenten, een accordeon, 3 zangmicrofoons en een geluidsbox. Tijdens de lessen zullen de leerlingen kennismaken met deze instrumenten en zullen ze in groepjes samen een bandje vormen. Natuurlijk is er ook ruimte voor leerlingen die al een instrument kunnen bespelen, zoals een blaasinstrument. Indien mogelijk wordt dit ingepast in het programma. Kortom de muziekdomeinen: luisteren, spelen, bewegen, vastleggen en zingen zullen op een gevarieerde manier worden aangeboden en wij hopen dat het vak muziek inspireert.