Docenten vertellen

Arc

Mevr. De Jongh, docent Nederlands
Tijdens mijn lessen Nederlands, maken de leerlingen prachtige boekendozen. Dat ga jij ook doen, als ”De Fontein” jouw school wordt en je aankomend schooljaar in de eerste klas zit. Hier zie je een fragment uit het boek “Gladiator”. Ook heb ik een boekendoos gezien met een vliegtuigje, dat was neergestort en niet te vergeten: een mooie doos met herinneringen aan Anne Frank. Hoewel Sinterklaas al weer terug naar Spanje was, stonden er in het lokaal Nederlands ineens veel mooie, surprise-achtige boekendozen. Ik ben benieuwd, naar wat jij ervan gaat maken!

Mevr. Meijs, docent Engels/coach
Toen ik op mijn eerste dag op de Fontein mijn leerlingen in het Engels aansprak in de les, schrokken sommige leerlingen hier best even van.  ‘Wat doet ze nou?’ zag ik ze denken.

Ik leg jullie aan de start van het schooljaar altijd uit, dat ik denk dat je het best een taal kan leren,  wanneer je hierin wordt ‘ondergedompeld’.  Best logisch, als je erover nadenkt. Je ouders spraken immers ook hun moedertaal tegen je toen je een baby was, omdat dit was wat je moest leren. Zo werkt het ook met een nieuwe taal!

Het kan zijn dat je hier in het begin aan moet wennen.. Dan help ik je, door andere kinderen te laten vertalen wat ik zeg, of door jou af en toe wat extra tips te geven tijdens of na de les. Als we dan wat verder zijn in het schooljaar, krijg ik regelmatig te horen: ‘Wat klinkt u eigenlijk gek als u Nederlands praat!!’

Meneer Willemsen, docent geschiedenis
Met veel plezier begeleid ik jongvolwassenen in de jaren waarin hun leven volop in ontwikkeling is. Dat is de hoofdreden waarom ik (recentelijk) docent ben geworden. Daarnaast ben ik historicus en is geschiedenis een hobby van mij. Ik probeer, als dat even kan, de verhalen achter de geschiedenis te vertellen: van de oudheid tot nu. Ook probeer ik je te laten zien hoe het verleden van invloed is op jouw leven. Je kunt bij mij verder altijd terecht voor een extra lesje, als er een toets aankomt. En als je me buiten schooltijd iets vragen wilt, dan kun je me natuurlijk altijd mailen. De eindbestemming van jouw reis op “De Fontein” is een mooi diploma. Tijdens deze reis ontvang je van mij persoonlijke aandacht en steun als dat nodig is. Ik geloof in wederzijds respect en hou van duidelijkheid. Tevens hoop ik dat jij, net zoals ik, elke dag fluitend naar “De Fontein” komt.

Mevr. Vleming, LOB coördinator
Jij zit dit jaar in groep 8 en moet een middelbare school gaan kiezen. Een nieuwe school kiezen is best lastig. Welke school past het beste bij wie jij bent, wat jij belangrijk vindt en bereidt jou goed voor op de keuzes die je moet maken?
Ook op onze school moet je weer veel keuzes maken. Keuzes over schoolvakken, sectoren, profielen, opleidingen en werk. Ik help je, samen met je coach, graag bij het maken van je keuzes. Deze hulp noemen we Loopbaanoriëntatie en – begeleiding (LOB).
Ik begeleid je met heel veel liefde en passie, want ik vind het belangrijk dat jij leert kiezen!

Meneer J. Vos, docent natuurkunde
Al heel lang stellen mensen zichzelf moeilijke vragen en doen ze hun best om die te beantwoorden. Je kent er vast wel een paar:
Hoe krijg ik het warm zonder vuur?
Waarom gaat het licht eigenlijk aan, als ik op het knopje druk?
Welke vorm heeft de sterkste brug?
Hoe meet een agent hoe hard mijn brommer kan?
Hoe werkt mijn telefoon?
Allemaal vragen die te maken hebben met hoe dingen werken en waarom ze zo werken. Bij natuurkunde leer je antwoord te geven op deze vragen. Ik help je daar met plezier bij.

Mevr. Snoeker, Locatieleider, docent biologie
“Ik wil alleen op De Fontein werken, omdat we elkaar hier kennen!”
Wij bereiden jullie niet alleen goed voor op het examen, maar ook op het vervolgonderwijs. Bovengemiddeld veel leerlingen stromen door naar de havo en zijn daar 100 % succesvol! Heb je ons aansluittraject succesvol doorlopen, dan is er gegarandeerd een plek voor je op de havo op het “Goois Lyceum.”
We zijn een kleine, veilige school. Je maakt hier makkelijk vrienden, want je kent bijna iedereen. We helpen je als het goed gaat, maar zeker ook als het even wat minder goed met je gaat. Daarom werk ik hier met veel enthousiasme.

Meneer Laagland, gymdocent
Beweeg mee op “De Fontein.”
Ik vind, dat ik op de gezelligste school van de wereld het mooiste vak geef dat er bestaat.
Er is niets leukers, dan elke dag met jullie aan de slag te gaan: ik haal graag het onderste uit de kan bij jullie. Ik begon in 1980 bij “De Fontein” te werken en ben er niet meer weggegaan. Dat zegt genoeg!
Ik leer je dat sporten leuk kan zijn, zodat je het steeds meer gaat doen. Daarvoor hoef je echt geen Lionel Messi te zijn, maar je moet wel graag dingen willen leren. Dat kan bijvoorbeeld in ons fitnesscentrum, zoals je hier op de foto ziet.
Ik hoop je hier te mogen ontmoeten, in ieder geval op onze Open Dag. Neem je gymspullen mee, want je mag dan van alles doen.

Meneer Nagel, directeur
Mijn naam is Adriaan Nagel, maar de leerlingen noemen me altijd meneer Nagel.
Als je op “De Fontein” komt, ben ik je nieuwe directeur!
Ik vind het een grote eer om mee te bouwen aan jouw toekomst.
Je zult me tegenkomen in de leerlingenraad, waar ik met de kinderen over de school praat.
Ook zie je mij in de pauzes in de kantine, want ik wil elke dag mijn leerlingen ontmoeten.
Voordat je het weet, mag ik je feliciteren met je diploma, want dat haalt iedereen die zijn best doet hier op “De Fontein”!

Meneer Wolters, Muziekdocent
Muziek op de Fontein!
Muziek is een prachtig vak dat leerlingen enthousiasmeert en creatiever maakt. Het volledig nieuw ingerichte muzieklokaal  en de bovenverdieping biedt uitdaging en ruimte om gedurende één uur in de week plezier met elkaar te hebben en iets te leren! Zo worden, met behulp van het programma Soundtrap,  leerlingen producers door muziek te editen. Het programma kan ook met een eigen code thuis gebruikt worden en werkt volledig in de Cloud dus zelfs op je telefoon kan gecomponeerd worden. We zullen gedurende het jaar dan ook vooral praktisch bezig zijn met elkaar waarbij de volgende onderdelen beoordeeld zullen worden:

Het maken van een Soundtrap compilatie

Het maken van een hoorspel

Het maken van een “stripsody” (grafische partituur met geluiden)

Een lied presentatie

Het maken van een eigen videoclip met muziek, tekst en dans en deze editen tot een clip

Presentatie van je favoriete artiest

Filmmuziek maken m.b.v. Soundtrap en YouTube

Bespelen van instrumenten

Eindopdracht vrije keuze waarbij je laat zien dat je je het afgelopen jaar ontwikkeld hebt op muzikaal gebied.

Alleen voor de 2ejaars staat er naast deze praktische toetsen, één theoretische toets op het programma in periode 3 . Deze zal uitvoerig met de leerlingen besproken worden en d.m.v. filmpjes en herhaling ingeprent worden. Over de leerstof wordt precies verteld wat je moet kennen en wat je op de toets kunt verwachten. Belangrijk is dat leerlingen samenhang gaan ontdekken tussen perioden en snappen waar de oorsprong van onze muziekstijlen vandaan komt.  Toetsen die door ziekte of andere afwezigheid  niet gemaakt zijn kunnen in overleg met de leerkracht open blijven staan en worden derhalve niet als onvoldoende beoordeeld. De werkhouding zal hier mede doorslaggevend in zijn.

Het schooljaar 2019-2020 heeft een volledig nieuw ingericht muzieklokaal tot zijn beschikking met 6 digitale piano’s, 6 gitaren (5 akoestisch en 1 elektrisch), 2x een elektrische bas, een ukelele, een akoestisch en digitaal drumstel, 4 cajons (trommelkistje), ritme instrumenten, een accordeon, 3 zangmicrofoons en een geluidsbox. Tijdens de lessen zullen de leerlingen kennismaken met deze instrumenten en zullen ze in groepjes samen een bandje vormen. Natuurlijk is er ook ruimte voor leerlingen die al een instrument kunnen bespelen, zoals een blaasinstrument. Indien mogelijk wordt dit ingepast in het programma. Kortom de muziekdomeinen: luisteren, spelen, bewegen, vastleggen en zingen zullen op een gevarieerde manier worden aangeboden en wij hopen dat het vak muziek inspireert.

Stefanie Pot,  Zorgcoördinator en docent Frans
Mijn naam is Stefanie en ik werk als zorgcoördinator op “De Fontein”.Als je ergens een probleem mee hebt, help ik je.

Kan ik dat alleen? Nee, want jijzelf werkt het hardst mee aan de oplossing. Dat doen we samen met je ouders, je coach of soms met iemand anders die veel verstand heeft van het probleem dat jij hebt.
Samen gaan we voor succes en vooruitgang.