De Fontein een gezonde school

Arc

De Fontein hecht belang aan een gezonde ontwikkeling en leefstijl van de leerlingen. De Fontein probeert daarom voor haar leerlingen een omgeving te creëren waarin bewust wordt nagedacht over gezondere voeding en levensstijl. Voor wat betreft roken en alcoholgebruik volgen we uiteraard de landelijke wettelijke richtlijnen die daarvoor zijn opgesteld. Er wordt geen alcohol geschonken op school en roken is niet toegestaan. Ook niet op het schoolplein.
De meeste leerlingen nemen hun lunchpakket van huis mee, maar leerlingen kopen ook graag iets lekkers op schooldagen. Onze school bevindt zich in de buurt van een supermarkt en andere winkelketens die in de pauze gemakkelijk bereikbaar zijn voor leerlingen. Het is wenselijk om de leerlingen zoveel mogelijk in school te houden om hen gezondere keuzes te laten maken voor wat betreft hun lunchproducten en tussendoortjes.
Om dat doel te bereiken hebben we het aanbod van onze kantine en onze automaten aangepast. We bieden steeds meer gezonde alternatieven voor tussendoortjes;  zonder veel suiker, vet of zout.
We volgen de Richtlijnen Gezondere Kantines die zijn opgesteld door het Voedingscentrum.

De Gouden Schaal

Het is onze ambitie om onze leerlingen tot verstandiger keuzes te stimuleren in hun voedingspatroon en hen vaker te laten kiezen voor betere producten. In april 2019 hebben wij de ‘Gouden Schaal’ ontvangen van het Voedingscentrum. Dit predicaat staat voor het volgende:
Het uitgestalde aanbod en het aanbod in de automaten bestaat voor minimaal 80% uit betere keuzes
We bieden in de schoolkantine altijd groente of gratis fruit aan
De aankleding van de kantine stimuleert leerlingen tot het maken van een gezondere keuze.
Het is onze ambitie om het predicaat ‘Gezonde school’ te verdienen. De Gouden Schaal geeft een mooie opstap als het gaat om het thema Voeding.

De praktijk en het aanbod in de schoolkantine

Onze kantine heeft de volgende basis:

  • De kantine biedt in elke productgroep minstens één betere keuze aan.
  • Binnen de verschillende aangeboden productgroepen (zoals dranken, brood, zuivel, etc.) biedt de kantine minstens één betere keuze aan. Dit geldt voor het uitgestalde aanbod én voor het aanbod in de automaten. Betere keuzes zijn gedefinieerd door het Voedingscentrum.
  • Op de opvallende plaatsen liggen de producten die minder suiker, zout of vet bevatten. De kantine hanteert deze drie uitstralingspunten: op de opvallende plaatsen bij het uitgestalde aanbod staan alleen betere keuzes, op de opvallende plaatsen in de automaten staan alleen betere keuzes en als je eten of drinken aanbiedt bij de kassa, staan daar alleen betere keuzes
  • De kantine stimuleert water drinken, ook in de les mag dat gedronken worden.
  • In onze Gezonde Schoolkantine is water altijd beschikbaar, zowel bij het uitgestalde aanbod als in de automaten. We bieden dit aan in de vorm van flesjes bronwater en flesjes infused water (water met fruit en/of kruiden). Daarnaast is er vanaf februari 2018 een watertap in de school.

De Fontein werkt structureel aan een Gezonde Schoolkantine

Samen met onze cateraar zullen wij ieder jaar het aanbod in de kantine in kaart brengen met de Kantinescan van het Voedingscentrum en de uitkomst rapporteren aan de directie.
Uiteraard is het aanbod maar één kant van de medaille. Wij willen onze leerlingen ook bewust laten zijn van de betere keuze. Hier besteden we aandacht aan tijdens het Coach Moment en informeren we de ouders over de betere keuze.