Nieuw: de Pre Lyceum stroom

Arc

De beste aansluiting van mavo naar havo

Met ingang van augustus 2019 heeft De Fontein samen met het Goois Lyceum een unieke route voor toekomstige havoleerlingen: de Pre Lyceum stroom. Dit traject is bedoeld voor leerlingen met havocapaciteiten die op dit moment nog niet klaar zijn voor een havobrugklas. Zij groeien in hun eigen tempo naar de havo toe.

De Pre Lyceum stroom kent 3 overstapmomenten:

 • aan het eind van leerjaar 1 > de leerling gaat verder in 2 havo
 • aan het eind van leerjaar 2 > de leerling gaat verder in 3 havo
 • na het behalen van het mavodiploma > de leerling gaat verder in 4 havo.

Wat kenmerkt een Pre Lyceum-leerling?

Bij sommige leerlingen is in groep 8 nog niet goed vast te stellen of havo de beste vervolgopleiding is. De leerkracht van groep 8 ziet mogelijkheden voor havo, maar er zijn ook hindernissen. De leerling…

 • … moet bijvoorbeeld nog groeien in werk- en leeraanpak
 • … heeft nog begeleiding nodig bij het ordenen en structureren van leerstof
 • … heeft nog veel tijd nodig voor het bestuderen van grotere stukken leerstof
 • … is qua instelling nog niet toe aan een grotere school

Zeker starten in een gemengde havo/vwo-brugklas kan dan te hoog gegrepen zijn. De Pre Lyceum stroom geeft leerlingen de kans om zich in hun eigen tempo te ontwikkelen.

Voordelen van de Pre Lyceum stroom

 • De lesstof in leerjaar 1 en 2 wordt gestructureerder aangeboden.
 • Het tempo ligt iets lager en daardoor is het niveau beter haalbaar.
 • De schoolomgeving is overzichtelijker.
 • De Fontein biedt al jaren aansluitingsprogramma’s mavo-havo. De Pre Lyceum stroom bouwt hierop voort.  Alle docenten hebben ervaring met de doorstroom mavo-havo.

Gegarandeerde* aansluiting op het Goois Lyceum

De Pre Lyceum stroom biedt een goede voorbereiding op elke havo-opleiding. De aansluiting op de havo van het Goois Lyceum is echter gegarandeerd.

De Fontein en het Goois Lyceum maken beide deel uit van de Gooise Scholen Federatie. We kennen elkaar goed. Dat maakt het mogelijk om precies af te spreken wat leerlingen van de Pre Lyceum stroom bij hun overstap kennen en kunnen. Zo garanderen we een vloeiende overgang.

Ook in praktische zin maken we de overstap gemakkelijk. Leerlingen die van 1 mavo naar 2 havo gaan, brengen bijvoorbeeld vóór de zomervakantie al een bezoek aan het Goois Lyceum. Daar worden ze rondgeleid door oud-Fonteinleerlingen. Na de zomer komen alle overstappers bij elkaar in de klas en krijgen ze een mentor die veel ervaring heeft met deze overstap.

Meer weten over de Pre Lyceum stroom? Lees de folder, bezoek de Open Dag of neem contact op met dhr. R de Groot, Teamleider leerjaar 1 De Fontein.

* Op basis van de gestelde criteria.

Informatie van het Goois Lyceum

Pre Lyceum stroom. Dé opstap naar havo.