Bedrijvenbezoek DEEN

Arc

Bedrijvenbezoek supermarkt DEEN

In het kader van de loopbaanontwikkeling organiseert de Gooise Praktijkschool voor leerlingen zogenaamde ‘bedrijvenbezoeken’. Dit gebeurt op twee verschillende manieren.

1. Vanuit school (exposure).

De school organiseert een bezoek aan een bedrijf of instelling. Leerlingen die geïnteresseerd zijn kunnen dan, op inschrijving, deelnemen aan zo’n bezoek.

2. Vanuit de leerling (interest).

Wanneer er voldoende leerlingen zijn die geïnteresseerd zijn in een bepaald beroep of een bepaalde beroepsrichting gaat de school op zoek naar een bedrijf voor een bezoek.

Op 26 februari is een groep van 9 leerlingen naar supermarkt Deen in Bussum geweest. Vooraf hadden de leerlingen een informatieboekje ontvangen over het bedrijvenbezoek. In dit boekje stonden onder meer het programma voor de dag, vragen met betrekking tot de motivatie van de leerling om mee te gaan, welke verwachtingen de leerling heeft en wat hij of zij hoopt te leren. Daarnaast was er in het boekje nog ruimte voor interviewvragen en ruimte voor een kort reflectieverslag. De leerlingen konden dit boekje voorafgaand aan het bezoek invullen in de klas tijdens de advisory-time.

Bij Deen aangekomen werden de leerlingen hartelijk ontvangen door de filiaalmanager en zijn assistent. In de kantine kregen de leerlingen een voorlichting door één van de medewerkers over het supermarktbedrijf in het algemeen en over Deen in het bijzonder. Daarna was er gelegenheid vragen te stellen die vooraf waren bedacht. Bijvoorbeeld: Hoe oud moet je zijn om hier te kunnen werken? Hoe oud moet je zijn om achter de kassa te mogen werken? Wat is er zo leuk aan werken in een supermarkt? Wat gebeurt er met eten dat over datum is?

Nadat de leerlingen de antwoorden hadden genoteerd in het informatieboekje gingen ze in kleine groepjes praktisch aan de slag in de winkel. Onder leiding van een supermarktmedewerker mochten zij meewerken bij het vakkenvullen en helpen op de groenteafdeling. Bij de bloemenafdeling mochten de leerlingen zelf een boeket maken en kregen ze instructie hoe ze dat moesten doen. Het hoogtepunt was de instructie om op de kassa te kunnen werken. Iedereen mocht om de beurt plaatsnemen achter een echte kassa en producten scannen en aanslaan.

Als afsluiting van het geheel kregen de leerlingen van Deen een heerlijke lunch aangeboden.

Het was een bijzonder geslaagde ochtend. Alle leerlingen waren zeer enthousiast. Sommige leerlingen wilden wel direct bij de Deen aan de slag gaan.