Maatwerk

Arc

Advisors: Klaas van Heiningen en Jan Schaafsma

Is deze uitstroomrichting iets voor jou?

 • Samen met de mentor bespreek je wat jij wilt en kunt. Samen met de mentor stel je een programma vast om je uitstroomdoel te bereiken. Er wordt van jou ook een stukje zelfstandigheid verwacht, omdat je werkt aan een programma, dat op jou is toegespitst.
 • Je kiest voor een richting, waarvoor doorgaans op de Gooise Praktijkschool geen opleiding is. Je loopt stage in de door jou gekozen richting en er wordt tijdens of na het Maatwerk traject bekeken of je aan de voorwaarden voldoet om eventueel een vervolgopleiding te volgen, bijvoorbeeld in het MBO, in de richting die jij hebt gekozen.
 • We kunnen samen kijken of je kunt worden opgeleid middels de Boris-systematiek.
 • We kunnen kijken of er een Pro-ROC-traject bij jouw richting mogelijk is. Dat betekent dat je in de maatwerkgroep onderwijs volgt zowel op de Gooise praktijkschool als op het ROC in de door jou gekozen richting.

Hoe ziet deze uitstroomrichting eruit?

Je loopt drie/vier dagen in de week stage. Daarnaast krijg je nog op één/twee dagen per week theorie, waarvan in ieder geval één dag op school. Je werkt dan aan je eigen programma, dat je samen met je mentor hebt samengesteld. Denk daarbij aan Nederlands, rekenen/wiskunde, Engels (keuze), loopbaan en burgerschap en eventueel theorie van de door jou gekozen richting. Het programma wordt in onderling overleg samengesteld.

Dat betekent dus dat je thuis ook met je theorie bezig bent. Bijvoorbeeld in de vorm van een extra cursus die belangrijk is voor jouw toekomstige werk.

Voor leerlingen, die na het eerste jaar van het Maatwerktraject nog geen 18 jaar zijn, is er een mogelijkheid in convenant  te starten bij ROC van Amsterdam of  bij MBO Amersfoort. Je blijft dan ingeschreven op de Gooise Praktijkschool. Daarvoor is een extra inzet nodig voor Nederlands en rekenen in het 1e jaar. In het convenant worden je reiskosten – opleiding en studieboeken door de praktijkschool betaald.

Wat wordt er van je verwacht?

 • Je vindt het fijn om stage te lopen en op deze manier vakgerichte vaardigheden in jouw gekozen richting te leren.
 • Je wilt je vooral richten op een baan, eventueel in combinatie met een opleiding.
 • Je vindt het fijn om 3 á 4 dagen stage te lopen en 1 of 2 dagen, waarvan in ieder geval 1 dag op school, met theorie bezig te zijn.
 • Je vindt het prettig om gemotiveerd, met inzet en goede werkhouding zelfstandig aan je eigen ontwikkeling te werken.
 • Je wilt voor jezelf het hoogst haalbare zien te bereiken.

Wat is mogelijk na deze opleiding?

 • Je kunt gaan werken.
 • Je kunt naar het MBO om een entree-opleiding – BOL/BBL richting werk te volgen. Daarna eventueel niveau 2, als je aan de nieuwe toelatingsvoorwaarden voldoet.