Schoonmaakactie Lutherhofvijver

Arc
Schoonmaakactie Lutherhofvijver

Schoonmaakactie Lutherhofvijver

Leerlingen Gooise Praktijkschool helpen bij schoonmaakactie Lutherhofvijver

Een schoolstoeltje, een Duits nummerbord en vooral heel veel (bier)flesjes. Dat is een kleine greep uit de ‘buit’ die maandag uit de Lutherhofvijver in Kerkelanden tevoorschijn kwam. De schoonmaakactie was een wens van het buurtnetwerk Kerkelanden Leeft!. Aanwezige buurtbewoners kregen hulp van leerlingen van de Gooise Praktijkschool, die in waadpakken de vijver in gingen.

“De jongeren die hier nu in de vijver staan, ruimen de troep op die hun leeftijdsgenoten er in hebben gedonderd”, constateert Jan van den Heuvel, die op deze zonnige maandag ook de handen uit de mouwen steekt. Volgens Van den Heuvel – verbonden aan Kerkelanden Leeft! – is het hoog tijd om de vijver schoon te maken. Buurtcoördinator Natascha Heerschop regelde samen met samen met Monique Duurland, coördinator Vrijwilligerscentrale van Versa, de hulp van de Gooise Praktijkschool. Van den Heuvel is erg blij met de acht jongens en een meisje die de rotzooi uit het water vissen. “Ik vind het gigantisch dat ze dit doen.”

Energieke doeners

Benno Veenstra, docent op de Gooise Praktijkschool, vindt het een leuke klus voor zijn leerlingen. “En het is een mooie stagevoorbereiding. Vooral omdat de leerlingen samenwerken met mensen uit de buurt. Normaal gesproken verzorgen we op maandag de dieren op Zonnehoeve. Dit is iets heel anders en die variatie werkt motiverend voor de leerlingen. Toen we hier vanochtend naartoe gingen, waren ze al bijzonder enthousiast.” Volgens Veenstra zijn de tweedeklassers erg geschikt voor de klus. “Ze gáán er echt voor. Het zijn doeners met veel energie.”
Een van die doeners is de veertienjarige Aaron, die nog maar eens een flesje uit het water vist. “Ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik moest verwachten. Toen we vanochtend kwamen aanrijden, dacht ik: dat is best wel leuk.” Na een uurtje zoeken – ‘het lijkt wel op magneetvissen’ – hebben Aaron en zijn medeleerlingen al een aardige berg troep op de kant liggen. Het gekste dat ze vonden? “Twee witte planken”, aldus Aaron. “Maar ook viezigheid, een koplamp en veel flesjes. Dat vind ik raar. Je kunt een flesje toch ook in de vuilnisbak gooien?”

Dankbaar werk

Annette Wolthers, wijkwethouder Kerkelanden, vindt de samenwerking tussen Kerkelanden Leeft! en de Gooise Praktijkschool ‘een super mooie combinatie’. “Vanuit hun opleiding doen deze jongeren werkervaring op. Tegelijkertijd zijn ze hartstikke nuttig bezig, want ze doen iets waar de buurt iets aan heeft. Goed en dankbaar werk dus.”
Nu de vijver schoon is, kan de fontein binnenkort aan. En de opgeviste buit? Die is gefotografeerd en te bewonderen op de Facebook-pagina van Kerkelanden Leeft!.