Vragen groep 8 leerlingen

Arc

FAQ leerlingen groep 8

Kom ik straks bij iemand in de klas die ik ken?

Als er nu mensen in jouw klas zitten die ook naar het Goois Lyceum gaan, dan proberen we jullie samen in dezelfde klas te plaatsen, mits jullie je voor hetzelfde type klas hebben aangemeld. Als de één zich heeft aangemeld voor het technasium en de ander voor de Kunst en Mediaklas, dan kan dat niet.

Hoeveel docenten krijg ik in het eerste jaar?

Je krijgt 9 à 14 docenten, dat hangt een beetje af van het type onderwijs dat je kiest. Iedere leerling in klas 1 krijgt de vakken Nederlands, Engels, Frans, wiskunde, aardrijkskunde, geschiedenis, biologie, L.O. en muziek. Daarnaast heeft iedere leerling een projectvak (bijvoorbeeld O&O, K&M of een combinatie van 3 stroomvakken in modules). Ga je gymnasium doen, dan krijg je ook nog Latijn en filosofie. Bij Kunst & Media krijg je ook drama en tekenen.

Als ik straks een mentor heb, geeft die mij dan ook gewoon les?

Je mentor zie je regelmatig, meerdere keren per week. Je hebt niet alleen het mentoruur van je mentor, maar ook bijvoorbeeld Nederlands, of Engels, of wiskunde, of O&O.

Hoe laat begint de eerste les?

We beginnen om 8.30 uur en meestal beginnen de leerlingen in het eerste leerjaar ook allemaal op dit tijdstip.

Hoe lang zit ik op school ?

Gemiddeld heb je 6 lesuren op een dag. Als je een extra les in de middag volgt kan je dag langer worden. Als je 6 uur les volgt, ben je om 14.20 uit. Onze lessen duren 50 minuten.

Hebben jullie pauzes?

Ja hoor, je hebt twee pauzes op een dag, anders houd je het niet vol. Je kunt in de aula, op het schoolplein of in de leshuizen op de eerste verdieping pauzeren. Veel leerlingen nemen zelf hun lunch of drinken mee. Maar je kunt ook een lekker broodje kopen in de kantine. In de jaargids op onze homepage kun je de lestijden opzoeken.

Krijg ik straks veel huiswerk?

We bouwen het rustig op, maar na de herfstvakantie moet je toch al gauw rekenen op 1 à 1,5 uur per dag huiswerk. Ook in het weekend ben je wel bezig. Als je het slim aanpakt kun je tijdens de les al best wat doen. Veel docenten geven het laatste stukje van de les gelegenheid om opdrachten te maken. Maar er blijft altijd wat over voor thuis. Zeker leerwerk moet je echt rustig thuis doen.

Moet ik een agenda kopen?

Ja, kies maar een fijne uit. Je mentor leert je ermee werken. De docenten zetten het huiswerk niet altijd voor je online. Dat moet je zelf leren bijhouden. Op de kennismakingsmiddag in juli krijg je een lijst mee wat je allemaal nodig hebt. Je krijgt dan ook de boekenlijst.

Waar laat ik mijn jas en gymtas?

Iedere leerling heeft bij ons een eigen kluisje vanaf de eerste schooldag. Je mag je jas niet meenemen in de les.

Hebben de leerlingen op het Goois Lyceum een Ipad of laptop?

Bijna goed. Alle leerlingen gebruiken bij ons een Chromebook. Dat lijkt op een laptop, maar in plaats van geheugenopslag bewaart hij alle documenten die je maakt in de cloud. Je kunt er meer over lezen op deze website.

Mag je op je smartphone in de les?

Nope. In de les zijn alle smartphones opgeborgen in de telefoontas aan de muur. Dat zou maar afleiden, al die leuke berichtjes en filmpjes. Dan kun je je hoofd niet bij de les houden. Als je internet nodig hebt voor de opdracht in de les, dan kan dat via het Chromebook.

Kan ik in het eerste jaar al meedoen met de musical?

Aan de grote musical nog niet. Maar aan de brugklasmusical wel! Hoe meer brugklassers, hoe leuker. Aan de grote musical kun je meedoen met audities vanaf klas 2.

Kan ik me aanmelden voor Cambridge Engels als ik géén gymnasium ga doen?

Dat kan wel en dat mag trouwens ook nog in leerjaar 2, of 3 of… wanneer je maar wilt. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden en je zit dan een uur in de week langer op school. Op deze pagina kun je er meer over lezen.

Geven jullie Spaans op school?

Ja, je kunt bij ons Spaans elementair doen. Daarmee begin je overigens pas in klas 4. Spaans wordt wel regelmatig als mastermodule aangeboden in het middagprogramma.

Geven jullie rondleidingen voor leerlingen van groep 8?

Dat doen we eigenlijk bijna nooit. Je bent van harte welkom op onze open dag en op de kennismakingslesjes. Dan richten we ons helemaal op leerlingen uit groep 8. En als je daarna nog eens een kijkje in de school wilt nemen op een gewone doordeweekse dag, dan kan dat, samen met één van je ouders. Je hoeft dan alleen maar tegen onze conciërge te zeggen dat jullie even gaan rondkijken in de school, dan vinden ze het wel goed.