Hoe werk je vanuit huis aan een O&O opdracht?

10 juni 2020
Arc

Toen na de meivakantie O&O weer in het rooster was opgenomen werd een bijzondere opdracht gelanceerd. Meneer van Schaik had een opdracht bedacht die geheel Coronaproof was en op afstand door de leerlingen kon worden uitgevoerd. Voor een praktijkvak als O&O, waar zonder uitzondering in teams wordt samengewerkt, was dit een unicum.  De leerlingen werd gevraagd om in 4 weken tijd een eigen Chindogu te ontwerpen. Een Chindogu is een Japanse uitvinding die een oplossing biedt voor een probleem en altijd vergezeld gaat van een flinke dosis humor. Bij de meeste Chindogu’s maakt de oplossing het probleem alleen maar complexer. Creatief en grappig zijn ze wel.

Leerlingen verzonnen een eigen probleem en stelden een pakket van eisen op voordat ze begonnen met het ontwerp van een prototype. De hele ontwerpcyclus moest daarbij worden doorlopen en zij hielden hun resultaten bij in een logboek dat gedeeld werd met een critical friend. Op deze manier werd aan peerfeedback gedaan en hoefde de docent niet wekelijks alle logboeken na te gaan, want adviezen geven en kritische vragen stellen kunnen de meeste leerlingen prima zelf. Een demonstratie van de werking van de Chindogu moest in een kort filmpje worden vastgelegd.

Hein zocht een oplossing voor de lichtschakelaar van zijn kamer die zich veel te ver van zijn bed bevindt, Alexander wilde graag dat hij geen zand meer in zijn sneakers krijgt als hij over een zandstrandje loopt, Gijs wilde graag op een comfortabele manier naar zijn naar zijn telefoon kijken in bed, Kiki was wel klaar met vette vingers als je chips eet, Trijntje wilde iets doen met de afgebrande lucifers die telkens op onverklaarbare wijze bij ongebruikte lucifers terecht kwamen en de moeder van Tom kampte weer met omgewaaide plantenpotten. Cas wilde graag de totstandkoming van zijn kop thee volautomatisch maken. Zomaar een greep problemen waar leerlingen dagelijks mee zitten. Je staat er niet bij stil als docent, maar er wordt wat door die kinderen afgeleden in thuisisolatie. Gelukkig is een groot deel van hen vindingrijk!