Leerjaar 2 en 3 BB bezoekt de watertoren in Bussum

Arc

Flitsende start Big Business

Het onderwerp van de eerste periode Big Business (klas 2 en 3) is klimaatverandering.  Onze BB-leerlingen gaan in groepen werken aan een klimaatneutrale inrichting van ons (nieuwe) schoolgebouw. Een thema dat wellicht ook zal leiden tot bewuster omgaan met energie, afval, water en voedsel bij leerlingen thuis…

De rector, dhr. Elsakkers, kondigde de renovatie/nieuwbouw van ons gebouw aan en beloofde dat het beste klimaatneutrale voorstel van de BB-leerlingen in het programma van eisen zal komen! Een mooie extra stimulans voor de leerlingen.

Het is de bedoeling dat de leerlingen eerst onderzoek naar klimaatneutraal bouwen en klimaatverandering gaan doen. Zij maken een plan van aanpak,  schrijven hun onderzoeksbevindingen in een rapportage en maken vervolgens een ontwerp, een maquette en een korte film. Tenslotte presenteren zij hun resultaten en maken een reflectie op de samenwerking.

Op donderdag 20 september zijn de leerlingen (op de fiets!) naar de Watertoren geweest: één van de meest klimaatneutrale gebouwen van Nederland. Daar zetelt sinds 2011 MTH (accountantskantoor Meeuwsen Ten Hoopen). MTH is een bedrijf dat een duidelijke maatschappelijke en klimaatneutrale missie heeft. Wij werden daar zeer gastvrij ontvangen.

Na een inleiding volgde een rondleiding door het gebouw en de watertoren met een waanzinnig uitzicht.

Een korte opsomming van de klimaatneutrale maatregelen in het kantoorgebouw: zonne-energie, windmolen, CV-ketels op groen gas, het oppompen van grondwater als temperatuurregelaar. Dit grondwater is gemiddeld 12 graden Celcius. ’s Zomers verkoelt het en in de winter zorgt het voor een basistemperatuur. Datzelfde water wordt door de vloeren geleid en dient als speolwater in de toiletten. Er is veel beglazing, een slimme zonnewering en het gebouw heeft gedeeltelijk een groen dak.

Andere opvallende zaken waren speciale milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, printers zonder fijnstof (!), een bijenkast op het dak en recyclebare vloerbedekking. Kortom. het was een uitermate inspirerend en leerzaam bezoek!