Theaterbezoek Oedipus 4 gym

Arc

Oedipus – Toneelgroep Amsterdam

Toen we het toneelstuk Oedipus door TGA in juni vorig jaar aangekondigd zagen worden, reserveerden we direct voor onze 4e klas. Klassiek theater is immers een verplicht cultuuronderdeel bij Griekse/ Latijnse Taal en Cultuur (afgekort: GTC/LTC).

Dinsdag 15 mei wandelden we in de stralende zon naar de Stadsschouwburg Amsterdam (wat een goede oefening bleek voor de Romereis) en daar kregen we eerst een workshop.

De leerlingen kregen eerst een beknopt inkijkje in de wereld van toneel. Hoe speel je toneel. Wat is er mogelijk met lichaamstaal, beweging, in reageren op medespelers?

Vragen als: “Wie ben jij en in hoeverre ben je beïnvloed door je omgeving, heb jij de regie over je leven?” brachten ons al dichter bij het verhaal van Oedipus. Het klassieke verhaal hebben we in het kort nagespeeld, om het verhaal, over de man die zonder het te weten zijn biologische vader doodt en moeder trouwt, en daar ook nog kinderen mee krijgt, weer even paraat te hebben.

De regisseur bleek het verhaal naar een moderne verkiezingsavond te hebben verplaatst. Acteur Hans Kesting speelde koning Oedipus, die het volk toespreekt: “Dit land is ziek, maar ik beloof u de waarheid: ik zoek uit wie Laios heeft vermoord, geen doofpot meer. Ja, ik zal ook mijn geboortebewijs achterhalen, ik heb geen geheimen.” Herkenbare taal, maar bij wie het verhaal kent lopen de rillingen over de rug. En dat bleef zo, twee uur lang. Een geweldige avond, vonden ook de leerlingen.

Het stuk schijnt in mei 2019 in reprise te worden genomen. Wij gaan (als het lukt) weer, met de volgende lichting!

Foto scene boven: Jan Versweyveld

Ontwerp affiche TGA Brigiet van den Berg