Documentaire K&M leerjaar 3

Arc

Onder de intrigerende titel ‘De man die achter de horizon keek’, bracht de productiemaatschappij van oud-leerling Willemijn Cerutti (leerjaar ’89) een documentaire uit over kunstenaar Bas Jan Ader, een pionier in het gebruik van film als kunstvorm. Deze documentaire kwam tot stand met behulp van de jeugdjury van het IDFA. Filmer Martijn Blekendaal werd geraakt door het levensverhaal van Bas Jan Ader, een kunstenaar die in Nederland pionier was film als kunstvorm.

In zijn filmpjes onderzoekt Ader ogenschijnlijk de zwaartekracht. Hij hangt aan een tak van een boom in het Vondelpark tot hij uitgeput moet loslaten, zit op een dak van een huis totdat hij er van af valt of rijdt pardoes met een fiets de gracht in. Blekendaal vroeg zich af waarom Ader dat nou deed. Was het baldadigheid of was er meer dan dat. Hij raakt nog meer nog geïnteresseerd als blijkt dat Ader met een klein bootje de oceaan wilde overzeilen van de VS naar Engeland. De laatste filmpjes van Ader zijn van zijn vertrek, daarna is er nooit meer iets van hem vernomen. Na een gesprek met vrienden, kennissen en de weduwe van Ader ontdekt de filmmaker dat Ader niet zozeer een doodsdrang heeft, maar juist onderzoekt hoe je je eigen angsten kunt overwinnen.
In een workshop op dinsdag 18 december kregen leerlingen uit de derde klas K&M een workshop van een documentairemaakster met ‘je eigen angsten’ als thema. Ze bekeken de film tijdens een eerdere gelegenheid.

In deze workshop brachten ze hun eigen angsten in beeld en maken uiteindelijk een eigen kleine filmproductie, waarbij het Chromebook een belangrijke rol speelt. Documentairemaakster en de vertegenwoordigster van de productiemaatschappij waren zeer verrast door de openheid en creativiteit van onze leerlingen.