Corona update 9 september

Arc

Inmiddels zijn wij meer dan drie weken onderweg en gelukkig hebben wij nog geen besmettingen binnen het ARHC. Dit geldt overigens voor heel Nederland. Het lijkt er op dat de hervatting van het onderwijs niet leidt tot cluster besmettingen. We zien wel dat dat iedereen zich goed houdt aan de richtlijn: “Bij klachten laat je testen”. Momenteel worden elke week tussen de 10 en 15 collega’s getest. Helaas zorgt dit wel voor enige lesuitval, maar ik ben wel blij dat we met elkaar een veilige school proberen te borgen. Wanneer docenten thuiszitten met (lichte) klachten proberen we het onderwijs zo goed mogelijk door laten gaan. Dit gaat via opdrachten in Classroom, inval docenten en/of digitale instructie door docent vanuit huis. Ik kijk wel met enige bezorgdheid naar de komende maanden wanneer de gebruikelijke griepjes en verkoudheden zich over Nederland gaan verspreiden.

Afgelopen week zijn in alle lokalen stickers op de grond geplakt en spatschermen op bureaus geplaatst. Daarnaast hebben we CO2 meters gekocht die de luchtkwaliteit en ventilatie in de lokalen kunnen meten. De mondkapjes blijken moeilijk te handhaven. Daarin zijn wij zeker niet uniek. De steden Amsterdam en Rotterdam zijn inmiddels weer afgestapt van de verplichting. Afgelopen week hebben we enquêtes uitgezet onder leerlingen en personeel om de behoefte van voortzetting van onze aanvullende maatregelen te peilen.

Er blijkt onder leerlingen en medewerkers veel draagvlak voor twee maatregelen: de gescheiden pauzes en de leswisselingen. De mondkapjes worden gesteund door ongeveer 35% van medewerkers en leerlingen. Op basis van deze input hebben wij besloten te stoppen met actief aanjagen van het dragen van mondkapjes door leerlingen. Omdat wij met elkaar een gemeenschap vormen, vinden wij het belangrijk solidair te zijn met (kwetsbare) leerlingen en collega’s voor wie het dragen van een mondkapje belangrijk is. Om die reden wordt voor medewerkers het dragen van een mondkapje gecontinueerd. Ook van ouders die op school komen verwachten wij dit. Uiteraard blijven we voor degene die dit willen (en vergeten zijn) zorgen voor mondkapjes.

De komende weken blijven wij de ontwikkelingen rondom Covid-19 in de regio nadrukkelijk volgen en zullen wij indien nodig onze maatregelen weer bijstellen. Wij houden u op de hoogte via deze nieuwsbrief en onze website. Op onze site hebben we een veel gestelde vragen overzicht toegevoegd (http://gsf.nl/mijnarhc/veelgestelde-vragen-covid-19/) met antwoorden op de meest gestelde vragen. Mocht uw vraag ontbreken dan kunt u deze mailen aan ons secretariaat.