Op de menukaart van docent biologie Sandra Slegers vind je niet alleen stevige en voedzame ondersteuning van de basiskost (steunlessen en studievaardigheden), zij serveert ook smakelijke specials zoals:
Wat is biologie?
Herfst!!!!

Biologisch kookboek maken
Sandra hoopt dat leerlingen door deze specials de smaak te pakken krijgen van het mooie vak biologie.
Ze wil dat de leerlingen plezier beleven aan de lessen, zo laat ze ze bij de keuzeles Herfst!!! ronddwalen door het bos en zich verwonderen over wat daar te zien en te beleven valt, en geeft ze ze bij de lessen over het biologisch kookboek maken veel ruimte en vrijheid voor eigen invulling. De meeste groepjes gaan voor hun favoriete gerechten, maar er zijn ook kookboeken met complete driegangendiners, en een met gerechten uit het Midden-Oosten. Voor elk wat wils dus.
Hoewel ik graag mee was gegaan om de herfst te proeven, viel mijn keus toch op een les over de kookboeken. De leerlingen die ik spreek hebben voor deze lessen gekozen omdat ze biologie een leuk vak vinden, maar toch vooral omdat ze ‘iets’ met koken (en bakken!) hebben.
In de lessenserie gaan leerlingen uitzoeken wat er in een kookboek moet staan. Ze gaan recepten zoeken en ook zelf schrijven. En niet te vergeten: ze bekijken de ingrediënten met een ‘biologie-bril’ op. Denk aan het gebruik van bijzondere eetbare planten, schimmels of dieren. Wat voor soort organisme gebruik je, en welk deel van het organisme eet je nu eigenlijk?
Aan het eind van de serie presenteren de groepjes de kookboeken, en ze laten elkaar proeven van een paar recepten. Die worden in principe thuis klaargemaakt, maar Sandra zoekt naar mogelijkheden om een en ander op school te laten bereiden. Ze denkt met veel plezier terug aan het praktijklokaal op haar eigen middelbare school waar leerlingen echt konden koken en gunt dat dit kookclubje ook.
En nu maar hopen dat de gerechten wat beter uitpakken dan de soep uit dit gedicht…
Heidy Bouwer
Erwtensoep
Mijn moeder die je verder met
geen stok het ijs op kreeg
kookte in het schaatsseizoen
enorme pannen erwtensoep
en deelde deze uit vanaf de
steiger voor ons zomerhuisje
de soep genoot een faam tot ver
achter de dijken
men reed er graag een plas voor
om of kluunde zich de bramen
een enkeling trotseerde een nat
pak onder de brug
slechts éénmaal is zij ingegaan
op een verzoek om het recept
een vage kennis wou het sturen
naar zijn zuster in Amerika
in de lente kregen we een kaart
we really enjoy your erwtensoep
we nemen elke dag een stukje bij
de koffie
Ingmar Heytze