Een kijkje in Europa met mavo 4

Arc

 

Op vrijdag 5 oktober gingen Manon Johannes  en Marno de Vries samen met Lisanne, Pleun, Sander, Justin, Roos en Dominique uit mavo 4 naar Zwolle. Daar kwamen 185 junior ambassadeurs uit heel Nederland  bijeen. Alles in het teken van Europa! In de Ontwerpfabriek van Cibap, waar deze dag begon, waren ´s ochtends verschillende interactieve workshops. De escaperooms ´Vluchteling´ en ´Inburgering´, waarin onze leerlingen hebben ontdekt hoe het leven als vluchteling is, waren erg bijzonder. Daarnaast konden de leerlingen door middel van Virtual Reality de social bubble van Europarlementariër Jan Huitema betreden in levend EU-Stratego.

Na de lunch gingen de juniors door naar het Provinciehuis van Overijssel in Zwolle. Hier namen zij plaats in de prachtige Statenzaal. Daar gingen de scholieren in discussie met bestuurders, Europarlementariër Jan Huitema en Commissaris van de Koning Andries Heidema. Roos en Sander vertegenwoordigden het ARHC, terwijl wij toekeken vanaf de tribune. Roos was niet bang het nodige aan beide heren te vragen! Zij vroeg Jan Huitema waarom hij koos voor zijn beroep, hij begon zijn antwoord met ‘Dat zijn altijd de leukste vragen’. Roos schrijft het volgende over de Juniordag:

Zelf vond ik het een erg interessante, gezellige, maar ook leerzame dag. Het was goed te zien dat de Mbo school in Zwolle hard hun best hadden gedaan voor deze dag en voor ons. Alles was erg goed georganiseerd en geregeld. Later gingen wij met alle uitgekozen Junior Ambassadeurs naar een vergaderzaal in de plaats zelf, waar ook de commissaris van de koning was en Jan Huitema. Er werden veel vragen gesteld en daar werd antwoord op gegeven.

Ik vond het naar mijn mening een erg geslaagde dag! Daarnaast was er te zien dat iedereen het naar zijn zin had en we begrijpen allemaal wat meer van Europa zelf!