Ooggetuigen, project in het kader van herdenking 4/5 mei

13 april 2021
Arc

Innovatie traject

In het kader van het innovatietraject  dat onze Hanke Wiegand en Willem Schnitfink coördineren hebben ook dit jaar leerlingen en docenten van het ARHC deelgenomen aan het mooie buitenschoolse project Ooggetuigen.

Dit innovatietraject is gestart in 2016 en is gericht op verbinding in Hilversum tussen scholen, gemeente, Museum Hilversum, bibliotheek en bedrijven in Hilversum.

In samenwerking met Museum Hilversum en Studio Polat zijn zij aan de slag gegaan om oa met behulp van re-enactment fotografie de geschiedenis van Hilversum én de school (toen nog de HBS) in de Tweede Wereldoorlog beter te leren kennen en in beeld te brengen.

Een selectie van 25 foto’s waarop de leerlingen echt gebeurde situaties in scène hebben gezet is vanaf 26 april twee weken lang te zien op borden langs de kant van de weg.

“Sneak Preview” ‘Ooggetuigen’ blok 3 

Mels Gooijer, kunstdocent, vertelt over de foto: 

“De leerlingen hebben hard gewerkt en erg goed geprobeerd zich in de historische situatie in te leven.  Op deze foto zie je hoe een groep jongeren pamfletten plakt met tegen de bezetter gerichte leuzen erop.  Dat gebeurde bij het padvindershuisje aan de Schuttersweg.  

Het is de kunst om het er zo echt mogelijk uit te laten zien. Daarom moesten de leerlingen veel foto’s maken en proberen om alleen dat wat belangrijk is voor de foto in beeld te krijgen. Goed opletten dus dat er geen gympen op de foto komen. En ernstig kijken, want het was geen grapje in die tijd’ 

Docent geschiedenis Danique Dekker heeft de archiefkast van de school omgekeerd en doorgespit en een inspirerend hoorcollege gegeven. Dat hoorcollege is maandagavond 19 april om 19.30 uur als webinar van Museum Hilversum te beluisteren. 

Benieuwd naar de ervaringen van de deelnemende docenten en  leerlingen  met dit project? Kijk en luister dan op donderdagavond 21 april 20.00 uur (tijd ovb) naar de digitale meeting via Museum Hilversum, zij gaan daar live in gesprek gaan met fotograaf Ahmet Polat over dit  onderwijsproject. 

In de Gooi- en Eemlander van maandag verschijnt een artikel waarin aandacht is voor de ervaringen van de docenten en leerlingen met dit mooie educatieve samenwerkingsproject  “Ooggetuigen”.  

Rondom de herdenking van 4 mei komt de Gooi en Eembode met een complete bijlage.

Er is kortom in de aankomende periode veel (mee) te beleven met de leerlingen en docenten van het ARHC!

Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website van Museum Hilversum 

Klik hier voor het persbericht.

Heidy Bouwer