HBR

Arc
HBR

Horeca, Bakkerij & Recreatie

De vakroute Horeca, Bakkerij & Recreatie leidt traditioneel op voor beroepen in de horeca, toeristische sector of de instellingskeuken. Er is echter meer mogelijk, zoals de slagerij, functies in de detailhandel, grootwinkelbedrijf, slijterij of via het middelbaar beroepsonderwijs managementfuncties in hotel of voedingsindustrie. Het programma is een goede vooropleiding voor het mbo.

Je volgt bij deze vakroute de volgende beroepsgerichte vakken:

  • Praktijk: koken, serveren en bakken
  • Vaktheorie: informatica, keukenvakken, bakkerijvakken, serveervakken

In de derde en vierde klas koken/serveren worden de praktijkvakken koken en serveren altijd geoefend voor “publiek”. Dan moeten de leerlingen elke week een keer koken en een keer serveren in ons schoolrestaurant “Proeflokaal Laeren”, waar een aantal malen per week gasten komen dineren.

In de horeca zijn de volgende beroepskwaliteiten belangrijk: samenwerking, klantgerichte dienstverlening, improvisatievermogen, nauwkeurigheid. Bovendien moet je rekening houden met onregelmatige werktijden en avond- en weekendwerk of werken op feestdagen.

Verder leren

Met een kaderdiploma HBR kun je doorstromen naar het mbo niveau 2, 3  en 4, de Middelbare Hotelschool, Middelbare School voor Toerisme, Slagers-vakschool of Facilitaire Dienstverlening.
Met een basisdiploma kun je doorstromen naar het mbo op niveau 2. Na niveau 2 is goede doorstroming mogelijk naar de niveaus 3 en 4.