PIE

Arc
PIE

Produceren, Installeren & Energie

Bij deze vakroute kies je voor een veelzijdige opleiding waarbij je een brede basis legt voor vakmanschap in de elektrotechniek, metaaltechniek en/of de installatietechniek. Met een diploma PIE kun je heel veel kanten op. De opleiding kan je in deze tijd een goede toekomst bieden, met afwisselend werk en goede promotiekansen.

Elektrotechniek

Een vakman in de elektrotechniek is werkzaam op een breed vakgebied, dat onder andere bestaat uit:

  • Sterkstroom; als sterkstroommonteur kun je elektrische installaties in huizen, fabrieken enz. aanleggen, onderhouden en repareren.
  • Zwakstroom; de zwakstroommonteur legt telefooncentrales aan, oproepinstallaties, alarminstallaties e.d.
  • Elektronica; in de elektronica werk je aan computers, tv’s of repareer je elektrisch gereedschap.
  • Domotica; domotica staat voor elektronische communicatie tussen allerlei elektrische toepassingen in de woning en woonomgeving ten behoeve van bewoners en dienstverleners. In een domotica woning worden zorgtaken, communicatie, ontspanning en andere huiselijke bezigheden door talrijke elektrische apparaten en netwerken gemakkelijker gemaakt. Dit gebeurd natuurlijk ook al met Robotica.

Installatietechniek

Een vakman in de installatietechniek heeft een veelzijdig vakgebied, dat onder andere bestaat uit:

  • Water- en sanitairtechniek; als installatiemonteur kun je water-, gas- en rioleringssystemen aanleggen en onderhouden. Daarnaast ben je belangrijk bij het aanleggen van keukens en badkamers.
  • Verwarmingstechniek; een verwarmingsmonteur is gespecialiseerd in het aanleggen van centrale verwarmingssystemen, vloerverwarming en het plaatsen en onderhouden van cv-ketels.
  • Dakbedekkingtechniek; een dakdekker zorgt ervoor dat dakbedekking en goten vakkundig en waterdicht worden aangelegd.
  • Duurzame energie komt ook steeds meer voor in de installatie techniek. Denk maar aan de zonnepanelen en de warmteboilers.
  • Besturingstechniek; een automatiseerder zorgt dat alle systemen goed aangestuurd kunnen worden en dat de technologie in huis of kantoor goed werkt.

Voor deze opleidingen heb je een goed inzicht nodig in de wiskunde en de natuurkunde.
Omdat je veel te maken krijgt met begrippen als druk, warmte, verbranding, uitzetting enz. moet je vooral goed zijn in natuurkunde. Ook moet je in staat zijn om van een tekening af te lezen hoe alles moet worden geïnstalleerd. Dat betekent dat je ruimtelijk inzicht moet hebben.

Metaaltechniek:

Een vakman in de metaaltechniek houd zich bezig met ontwerpen en maken van producten van metaal soorten. Dit kan onderverdeeld worden in verspanende en niet verspanende bewerkingen. Bij verspanende bewerkingen kan je denken aan frezen en draaien. De niet verspanende bewerkingen zijn het walsen en zetten van metaal. In de metaaltechniek krijg je ook Mig/ Mag lassen zodat je de basisvaardigheden beheerst.

Verder leren

Met je PIE-diploma kun je verder leren via het ROI (regionaal opleidingsbedrijf installatietechniek) of een ROC (regionaal opleidingscentrum). Je kunt dan kiezen voor een BBL-opleiding waarbij je vier dagen werkt en 1 dag naar school gaat, of voor een BOL-opleiding waarbij je vijf dagen naar school gaat. Met een basisdiploma start je in niveau 2 en met een kaderdiploma in niveau 3 of 4 van de vervolgopleiding.