Inktaap 2018, wederom gewonnen door het Goois Lyceum

Arc

 Inktaap 2018, wederom gewonnen door het Goois Lyceum

De Inktaap is dé jongerenprijs van de Nederlandse literatuur. Jongeren in heel Nederland lezen boeken van schrijvers die een grote literaire prijs gewonnen hebben en bepalen vervolgens welk boek hun voorkeur heeft. Het Goois Lyceum deed dit jaar voor de vierde keer mee.

Vanaf 26 september zijn onze leerlingen aan het lezen geslagen. Op verschillende bijeenkomsten zijn de boeken uitvoerig besproken. Dat leidde tot verhitte discussies over stijlvoorkeuren, diepere betekenislagen die wel of niet in de boeken ontdekt waren en uiteindelijk tot een tot op het bot bevochten consensus over de uiteindelijke keuze van Het Goois. Tot slot schrijft iedere deelnemende school een juryrapport, waarin zo origineel mogelijk de keuze voor het beste boek wordt beargumenteerd.

De genomineerde boeken dit jaar waren:

Onze leerlingen kozen De tolk van Java uiteindelijk als beste boek, op de voet gevolgd door Rivieren en WIL. Het was echt lastig dit jaar!

Op 13 maart togen we in een heel grote bus met elf leerlingen uit 5 en 6 vwo naar De Doelen in Rotterdam, voor de slotdag van De Inktaap. De slotdag is als de kers op de taart, nee, ís de taart. Uit het hele land reizen een kleine duizend scholieren naar Rotterdam waar de prijsuitreiking van de Inktaap zal plaatsvinden en we met de schrijvers in gesprek zullen gaan.

Naast een korte introductie van de auteurs, muzikale intermezzi en workshops – was er volop gelegenheid om over de boeken te discussiëren en vragen te stellen aan de auteurs. Dat hebben onze leerlingen met verve gedaan. Joost, Gwen en Jules gingen een fel debat aan met leerlingen van andere scholen over hun favoriete boek; Yara,  Noes  en Pieter maakten het de auteurs niet makkelijk met hun vragen over alter ego’s en publieksgerichtheid.

Hoe leuk zo’n dag ook is, de spanning voor de auteurs stijgt natuurlijk wanneer bekend gemaakt wordt welk boek de jongerenprijs krijgt, maar dat geldt voor ons ook wanneer het winnende juryrapport aan bod komt. Onze verwachtingen waren niet hooggespannen, aangezien onze inzending van vorig jaar de beste bleek uit alle inzendingen uit Nederland, België, Suriname en de Antillen; wij dachten dat dit niet snel een tweede keer zou gebeuren! Maar soms komen dromen gewoon uit: we kregen wederom de eerste prijs! Nu is ieder natuurlijk nieuwsgierig naar dit bejubelde stuk! Om jullie tot lezen te verleiden volgt hier het begin:

Proloog

De aap krijste. Zijn tanden waren zwart van de inkt. De kille wind tekende golven op het water, aaide over de vacht van de aap, zijdezacht, zwart. Onbehaaglijk koud vond Stuurman het. Zijn kraag was opgetrokken tot zijn kin, zijn wollen muts tot over zijn oren. IJsblauwe ogen onder grijze wimpers keken naar de mist die als een wollen deken over de zee lag. De aap was rusteloos. Hongerig. Dan hing hij met zijn armen om de nek van Stuurman, dan klom hij op zijn schouder, links, rechts, en terug.

‘Zit eens stil, verdomme.’

Benieuwd naar meer? Hierbij de link naar het hele juryrapport en geniet. https://docs.google.com/document/d/1m7Gx-tQsBc3bUyUX-wZbAqtRMshv28CpkGM9-GiN5-k/edit

Mevrouw Besançon en mevrouw Kampers,

docenten Nederlands