Jonge Jury (maar dan online)

18 mei 2020
Arc
Jonge Jury (maar dan online)

De C-crisis kan de bijzondere programma´s en excursies wel uit het lesprogramma halen, maar haal ze maar eens uit onze leerlingen.

Onze Jonge Jury, een groep enthousiaste boekenwurmen uit de onderbouw, liet het er niet bij zitten. Ze zijn immers opgescheept met lekker veel tijd om te lezen en vonden dus eensgezind dat hun bijzondere programma gewoon doorgang kon vinden.

Op donderdag 7 mei vond de eerste digitale bijeenkomst plaats, waarbij het boek Het geheim van de goudenregen (schrijver Chris Houtman) werd besproken. Onze leerlingen bleken aangenaam verrast te zijn door het historische jeugdverhaal over Pilgrims-dochter Elizabeth Blossom, de Leidse stammoeder van Barack Obama. Het was een ´lekker dik boek, waarin je je goed kon verdiepen´ en dat was precies wat Melle (1t1) had gedaan: hij zocht extra informatie op over de Pilgrims en controleerde of de stamboom in het boek klopte. Het boek viel ook in de smaak bij Fay (2t1): ¨Normaal vind ik geschiedenis écht het saaiste vak, maar ik vond dit boek wel superleuk. Door al die informatie over vroeger tussendoor kon ik me juist goed inleven en ik vond het echt jammer dat ik het uit had!¨

Natuurlijk bespraken we niet alleen de leeservaringen. De Jonge Jury leerde meer over het verschil tussen fictie en non-fictie en zocht naar de symboliek van de goudenregen. En wat leerden we van het verleden? ¨Je moet kunnen zijn wie je wil zijn, ondanks je geloof of afkomst. En genieten van het leven mág.¨ (Hugo, 3a1).

Nu hebben we nog één activiteit in het vooruitzicht, namelijk de Dag van de Jonge Jury. Helaas geen Tivoli Vredenburg dit jaar, maar wel een livestream op 3 juni waarin de winnaar van de Jonge Jury-prijs bekend wordt gemaakt.