Grondig bodemonderzoek tijdens internationalisering

22 juni 2022
Arc
Vijftien leerlingen van het Gymnasium uit Achim (Duitsland) bezochten Huizermaat om deel te nemen aan het Erasmus+-uitwisselingsproject. Een (vanwege Corona) uitgestelde kennismaking want voor de vijftien Huizermaatse leerlingen stond eigenlijk afgelopen februari een bezoek aan Duitsland op het programma.
 
Voor de leerlingen was een afwisselend, vakoverstijgend science-project opgesteld; de leerlingen trokken de natuur in om met elkaar ecologisch veldonderzoek te doen. Van twee gebieden bij de Stichtse Brug werd de natuurwaarde bepaald: welke planten staan er in het gebied? Welke bodemdieren en insecten leven er en hoe houden zij de bodem gezond? Met een loep, schep, grondboor en mobieltje in de Huizermaat-tas vertrokken de leerlingen op hun fiets richting de Stichtse Brug om aan het eind van de middag terug te komen met hun eerste onderzoeksresultaten en foto’s.
Later in de week werd er nogmaals een soortgelijk bodem- en omgevingsonderzoek plaatsvinden om antwoorden te vinden op extra onderzoeksvragen die betrekking hebben op de kwaliteit van de bodem in en rondom Huizen. 
Natuurlijk stond er ook een excursie naar Amsterdam op het programma. Een bezoek aan het Anne Frank huis, een rondvaart door de Amsterdamse grachten met aan het eind van de middag een lekkere pannenkoek op de pannenkoekenboot. Tel daar nog een spontaan georganiseerd volleybaltoernooitje, een bowlingavond en een barbecue-avond bij op en we kunnen wel stellen dat het een volle maar o zo leuke week was!
 
Na de eindpresentatie van het ecologisch veldonderzoek op vrijdag vertrokken de Duitse gymnasiasten richting huiswaarts om hopelijk de Huizermaatse leerlingen in het najaar in het Duitsland te ontvangen.