Vouwtje verkeerd

31 oktober 2018
Arc
Vouwtje verkeerd

Studenten van de Universiteit Leiden waren op Huizermaat om de leerlingen van 6-vwo met NLT in hun pakket te begeleiden tijdens het practicum ‘Vouwtje verkeerd’.

De leerlingen onderzochten middels immunofluorescentie (kleuring van bepaalde eiwitten door de binding van een fluorescent antilichaampje) de al dan niet juiste vouwing van eiwitten in kankercellen. Door dit voor heel veel verschillende soorten eiwitten te doen, kan achterhaald worden welke eiwitten wel of niet correct gevouwen zijn in kankercellen. Op deze manier kunnen eiwitten opgespoord worden die een rol spelen in de totstandkoming van kanker. En als we dát weten kunnen er uiteindelijk mogelijk weer nieuwe medicijnen ontwikkeld worden tegen kanker.
Dit practicum werd georganiseerd in het kader van de NLT module over cystic fibrose. Cystic fibrose, oftewel taaislijmziekte, is een ziekte met, net als kanker, een genetische oorzaak, waardoor eiwitten verkeerd vouwen. Immunofluorescentie is dus een techniek die gebruikt kan worden om cystic fibrose beter te begrijpen.
Het practicum is onderdeel van de landelijke organisatie DNA labs en behandelt een aantal moleculairbiologische vragen in samenhang met het ontstaan van ziekten. Leerlingen gaan dieper in op thema’s als erfelijkheid, eiwitten en DNA, waarbij vragen aan bod komen zoals de vraag waarom sommige mensen al ziek zijn als ze worden geboren terwijl anderen pas ziek worden op latere leeftijd. Ook maken ze kennis met de fundamentele biochemische aspecten van vouwing van eiwitten. Maatschappelijke implicaties van genetisch biomedisch onderzoek komen nadrukkelijk aan bod.
De 6-vwo-ers waren goed gefocust en vonden het practicum”mega-interessant” en “weer eens wat anders dan alleen maar in de boeken zitten”.
Schrijven voor Amnesty

Schrijven voor Amnesty

Vandaag schreven leerlingen uit 3-havo en 3-vwo in de raadszaal van het gemeentehuis brieven voor Amnesty International. In deze schrijfmarathon riepen ze regeringsleiders op om gevangenen die onterecht in de gevangenis zitten, vrij te laten. Ook schreven de leerlingen kaarten en brieven naar mensenrechtenactivisten om […]

PWS-avond Huizermaat

PWS-avond Huizermaat

Het was een feestelijke PWS-avond op dinsdag 4 december! Ouders, grootouders, broers en zussen waren naar Huizermaat gekomen om naar het ‘meesterstuk’ te komen luisteren en kijken van de examenkandidaten. De aula was overvol tijdens de indrukwekkende presentaties van Florine over ‘ALS’ en van Ian […]

Excursie Climate Planet

Excursie Climate Planet

Wat een mooie excursie was het vrijdag naar Utrecht. Met 2 bussen vol 4-vwo leerlingen gingen we naar Climate Planet. Het licht en beeld waren indrukwekkend en het was best confronterend om klimaatverandering zo in beeld te zien. Gelukkig konden leerlingen na afloop met elkaar nadenken over […]