Gymnasium op Huizermaat

Stiekem weet je al heel wat van het Latijn en Grieks! Veel Nederlandse woorden zijn afgeleid uit één van deze Klassieke Talen, bijvoorbeeld de namen van de maanden of het woord ‘telefoon’. In het Engels komt zelfs 60% van de woorden uit het Latijn of Grieks. Wat denk je dat deze Latijnse woorden betekenen? Aqua, numerus, difficilis.

Ook films, games, muziek en boeken uit onze tijd halen vaak inspiratie uit de Oudheid. Je kent misschien wel de verhalen over Percy Jackson of Asterix en Obelix. Misschien speel je Civilization of heb je weleens het liedje ‘Pompeii’ van Bastille gehoord. Behalve deze hele duidelijke verwijzingen naar de verhalen en cultuur uit de Oudheid komen we op allerlei andere manieren elke dag de Grieks-Romeinse invloed tegen:

•Wist je dat er een Griekse godin van de overwinning is die ‘Nike’ heet?

•Wist je dat de driekoppige hond uit Harry Potter gebaseerd is op het huisdier van de Griekse god Hades?

•Wist je dat Obama in zijn toespraken nog steeds gebruik maakt van technieken om mensen te overtuigen die de Grieken en Romeinen hebben bedacht?

In november vond onze Gymnasiumdag plaats. Een fantastische dag waar leerlingen diverse workshops konden volgen zoals Romeins koken en Grieks schilderen. Hier vind je een verslag van deze dag.


Leerlingen aan het woord

“Het volgen van het vak Latijn heeft twee grote voordelen. Ten eerste begin je etymologische verbanden te zien en herken je dingen terug uit onder andere Frans en Engels. Een groot vocabulaire in het Latijn helpt je om in bijna iedere taal die we op school krijgen de betekenis van bepaalde woorden beter te begrijpen, en ze makkelijker te onthouden.

Het tweede voordeel is vooral wanneer je geïnteresseerd bent in geschiedenis, en er plezier in hebt om dingen die in het Latijn op gebouwen staan te kunnen lezen. Zo was het grappig om een tekst te kunnen lezen die boven een toegangspoort in Amsterdam stond: “homo sapiens non urinat in ventum”.

“Ik vind het heel leuk dat we in ieder leerjaar een speciale activiteit hebben. Zo zijn we in klas 1 op excursie naar Nijmegen geweest en in klas 2 naar het Archeologische park in Xanten. Ook is er eens in de twee jaar een gymnasiumdag. We zagen een theaterstuk over de Metamorfosen van Ovidius, we konden kiezen uit verschillende workshops en er was ook een beker te winnen in een pubquiz. En in de bovenbouw gaan we naar Rome, dat is natuurlijk superleuk.”

Kijk mee met ons gymnasium!

“Non scholae sed vitae

(niet voor school maar voor het leven)”

Wij waren met de klas naar het Archeon en daar waren allemaal leuke dingen om te doen, bijvoorbeeld boogschieten of kaarsen maken. Er waren ook huizen en je ook kijken bij een gladiator. Helemaal in het begin hebben we het archeologiehuis bezocht, waar allemaal oude dingen lagen uit Rome met informatie die we nodig hebben voor onze opdracht in de klas. 
– Mijntje,  1vt
We gingen met Latijn naar het Archeon. 
Er waren daar veel leuke dingen om te doen, zoals boogschieten en er was een arena met een gladiatorengevecht. In het Romeinse gedeelte was er een tempel, een badhuis, een pottenbakkerij en een herberg. Ook was er een middeleeuws gedeelte dat hebben we minder goed bekeken. Er was een wilde met een paard en een ezel en een klein museum.
-Rick, 1vt

Gymnasium op Huizermaat

Tijdens jouw Gymnasiumopleiding op Huizermaat maak je uitgebreid kennis met de verhalen, culturen en talen van de Grieken en Romeinen. Soms lijkt het leren van deze talen echt op een puzzel! Dat maakt deze talen niet alleen geschikt voor hele talige leerlingen maar ook voor leerlingen die veel van wiskunde houden.

De talen leren we door vanaf de eerste lessen naar teksten te kijken die door echte Grieken en Romeinen, zoals Julius Caesar, zijn geschreven. Op deze manier zie je meteen waarom we bepaalde woorden of grammatica moeten leren. Verder bouw je bij ons een cultuurmap op, waarin je kunt laten zien wat je allemaal hebt geleerd over de verhalen en cultuur van de Grieken en Romeinen.

Behalve kennis doe je tijdens jouw Gymnasiumopleiding vaardigheden op die je op heel veel plekken goed kunt gebruiken. Je leert bijvoorbeeld goed analyseren, heel precies werken, overtuigend spreken en verbanden leggen.

Behalve deze ‘gewone’ dingen die je leert op een Gymnasiumopleiding, staan Hoe? en Waarom? op het Gymnasium van Huizermaat centraal. Je leert hier voor jezelf antwoord geven op de vraag waarom je eigenlijk wil leren en hoe je dingen die je misschien lastig vindt zelf kunt aanpakken.

Op Huizermaat vinden wij het belangrijk dat er veel ruimte is voor de leerlingen om zich te ontwikkelen waar zij dat nodig hebben of willen. Zo ook op ons Gymnasium. Tijdens de lessen Latijn en Grieks werk je vaak aan grote projecten, waar je veel zelf kunt kiezen. Door deze projecten is het mogelijk dat iedereen op zijn eigen niveau werkt en zich kan richten op wat hij/zij nog niet zo goed kan. Ook wordt er veel samengewerkt om met en van elkaar te leren. Bekijk ook onze gymnasiumfilm en onze gymnasiumbrochure.

Verdere mogelijkheden met Klassieke Talen op Huizermaat

Kiezen is niet alleen belangrijk binnen de opdrachten. Als je in een vwo+ of Talent-klas zit kun je behalve kiezen voor het volledige Gymnasiumprogramma ook kiezen om alleen Grieks of Latijn te volgen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om helemaal geen Klassieke Talen te volgen. Indien je dat laatste kiest, komen op die uren andere vakken te staan, bij ons is het Gymnasium namelijk geen verzwaring van het reguliere programma maar één van de vele mogelijkheden je te verdiepen.

Om erachter te komen wat het beste bij jou past, krijgt elke leerling uit de vwo+ of Talent-klas aan het begin van het jaar een proefperiode Latijn en Grieks. De keuze die je bij ons op school maakt, maak je steeds voor een periode, dan kijken jouw mentoren, de docenten en jouw ouder(s) samen met jou wat jij dan wilt. Wat extra fijn is aan een scholengemeenschap is dat als je besluit met één of beide vakken te stoppen, je gewoon in je eigen klas op je eigen school kan blijven!

Een gymnasiumleerling houdt van uitdaging, van creatief denken en heeft een brede belangstelling voor talen, (cultuur)geschiedenis en de wereld in het algemeen.

 

Als lid van de Vereniging Begaafdheidsprofielscholen verzorgt Huizermaat passend onderwijs voor (hoog)begaafde leerlingen. We doen dit vanzelfsprekend binnen de HB-stroom TalentHZM, maar ook voor vwo+ zetten wij ons in om maatwerk te leveren.