workshop epigrafie

27 november 2019
Arc
workshop epigrafie

Onze gymnasiasten uit leerjaar 3 deden mee aan pilot epigrafie in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Zij waren door de educatieve afdeling van het RMO uitgenodigd om aan de pilot ‘workshop epigrafie’ deel te nemen en feedback te geven op het nieuwe programma.

Wat is epigrafie?
Epigrafie is de wetenschappelijke bestudering van inscripties die zijn aangebracht op steen of ander materiaal.  Aan de hand van inscripties kun je veel leren over het leven van de Romeinen en Grieken. Een grafsteen geeft bijvoorbeeld informatie over leeftijd, afkomst, beroep en uiterlijk.
De leerlingen leerden de inscripties transcriberen (overschrijven), vertalen en interpreteren. Ze bleken verrassend goed in staat om de Latijnse inscripties te ontcijferen.

“Een tentoonstelling is een boek waar je doorheen loopt”, zei de begeleider van het RMO. Bij zo’n tentoonstelling komen veel dingen kijken: zo moet je goed nadenken over het onderwerp en het uitkiezen van vondsten. En voor welke doelgroep is de tentoonstelling?
De leerlingen gingen zelf aan de slag en maakten op interactieve manier in groepjes een eigen tentoonstelling. Er zijn genoeg ideeën opgedaan waar ze op school zeker gebruik van kunnen maken.
Een veelzijdige, actieve én interactieve dag!

Lach, klik, print, dans…

Lach, klik, print, dans…

Sommige feestjes uit je middelbare schooltijd vergeet je nooit meer. Dit was er zo één! In de rij om met je bestie een fotostrip te laten maken door de ‘selfiemachine’ , met je vrienden en vriendinnen airhockeyen, lekker dansen in de aula en vooral veel […]

En de winnaars zijn …..

En de winnaars zijn …..

Olivia uit 1MHB en Amee uit 1VPA! Donderdagmiddag vond in de aula de voorleeswedstrijd voor klas 1 plaats. De kandidaten waren allemaal goed voorbereid en leken totaal niet zenuwachtig. Heel knap hoe ze de spanning van hun boek konden overbrengen op de andere eersteklassers. Ze […]

Technasium op Huizermaat!

Technasium op Huizermaat!

Wij zijn trots dat vanaf schooljaar 2020-2021 het Technasium op Huizermaat van start gaat. Op álle niveaus. Kijk op deze pagina van onze website voor meer informatie.   De Gooi&Eemlander schreef er dit over: 

succesvolle gymnasiumdag

succesvolle gymnasiumdag

De klassieke culturele opleiding waarbij de Huizermaatse leerlingen Latijn en Grieks leren en de klassieke oudheid bestuderen, werd deze week met een bijzondere dag opgeluisterd: de Gymnasiumdag! Meer dan 130 gymnasiasten uit klas 1 t/m 3 volgden het uitdagende en vakoverstijgende programma dat door de […]

Fijn dat jullie er waren!

Fijn dat jullie er waren!

Vandaag was de open lesmiddag voor groep 8 op Huizermaat en we vonden het heel fijn dat er zoveel leerlingen waren om onze lessen te volgen. Er werd natúúrlijk gesport en er waren lessen wiskunde, Nederlands, science, Grieks en Latijn, biotechnologie, hersenkrakers met de rubik’s […]