De vierdeklassers van het Goois Lyceum in Bussum beleven woensdag een spannende middag. Demissionair premier Mark Rutte is namelijk te gast in het kader van College Tour op ’t Goois. Alle kansen dus om de minister-president eens stevig aan de tand te voelen.

Er hangt tegen half twee een gespannen sfeertje op het schoolplein. „Waar blijft ie nou?”, gonst het rond. Mark Rutte ontmoet je nou eenmaal niet iedere dag. Wanneer de premier het schoolplein op wandelt, klinkt er wat enthousiast gejoel en schieten de telefoons de lucht in. Vriendelijk groetend manoeuvreert Rutte zich een weg naar binnen, waar de leerlingen die niet bij de gastles aanwezig kunnen zijn een jaloerse blik de aula inwerpen voor ze zich bij hun eigen les moeten melden.

Stoppen

Eenmaal in de aula wordt Rutte kort geïntroduceerd, voordat hij zelf het woord neemt. Hij vertelt iets over zijn reis naar India voor de G20 die hij er net op heeft zitten. Over het feit dat hij de langstzittende premier van Nederland is zegt hij: „Een grappig gegeven, maar het is ook goed om er een keer mee te stoppen. Volgens mij is het land het daar inmiddels ook wel mee eens.” In de zaal wordt wat gegniffeld.

In een praatje van een paar minuten vertelt Rutte over zijn jeugd in Den Haag en de opvoeding door zijn ouders. „Als zevende kind in een gezin van zeven had ik de mazzel dat mijn ouders de illusie hadden losgelaten dat opvoeden veel aan mijn geluk zou bijdragen. Natuurlijk heb je als kind liefde, eten en een bepaalde basis nodig, maar ik moest het ook gewoon een beetje zelf regelen. Mijn advies aan jullie is dan ook: zoek je eigen pad en trek je vooral niet teveel aan van goedbedoelde adviezen.”

Dan is het aan de leerlingen. Wanneer er gevraagd wordt naar de hoogtepunten uit zijn carrière krijgt Rutte de mogelijkheid terug te blikken op zijn periode als premier. Maar er zijn ook kritische vragen. Waarom hij zijn standpunt rond de excuses voor het slavernijverleden wijzigde ondanks de verdeeldheid in het land bijvoorbeeld.

Sylvana Simons

Rutte legt uit dat na de dood van George Floyd zijn denken hierover veranderd is, net als over Zwarte Piet. „Toen Sylvana Simons mij in een debat vertelde dat haar familie de slavernij nog tot slechts enkele generaties terug heeft meegemaakt, besefte ik dat het goed is om de geschiedenis op deze manier een plek te geven.

Treiteren

De rest van de middag zijn de vragen luchtiger van aard en wordt er door zowel de leerlingen als Rutte veel gelachen. Ook het zogenaamde mentorschap dat door Geert Wilders werd genoemd toen Rutte zijn afscheid bekendmaakte, heeft zijn weg naar het klaslokaal gevonden en wordt aangehaald. „Wilders kan zo’n pestkop zijn. Net alsof hij mij vanaf de wieg begeleid heeft, terwijl het eigenlijk niets voorstelde”, lacht Rutte. „Maar eigenlijk zijn we erg op elkaar gesteld, in de kern mogen we elkaar graag.” Toch is hij niet zijn favoriete tegenstander in het debat. „Dat was Alexander Pechtold, die kon ook heel goed treiteren, op een positieve manier.”

Over andere partijen laat hij zich in aanloop naar de verkiezingen liever niet te veel uit. Over Nederland is hij nog altijd onverminderd positief. „Natuurlijk kunnen er op alle terreinen dingen beter, maar uiteindelijk vind ik het nog steeds een ontzettend gaaf land”, zo klinkt zijn bekende quote.

Vacature

Ook wordt de vergelijking getrokken tussen de scholen in het Gooi en de middelbare school in de Schilderswijk waar Rutte zelf les geeft en het naar eigen zeggen nog altijd naar zijn zin heeft. Toch is hij volgens een aanwezige docent ook op het Goois Lyceum van harte welkom. „Mocht er ooit een vacature komen hier op school, kunt u altijd reageren.”

© Foto Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Artikel geschreven door Tijmen Hoes iov Gooi & Eemlander